Klima vücudun gerçekleştirmekte zorlandığı anlarda, vücut ve bulunulan ortamın ısıları arasındaki dengeyi sağlar, nem oranını düzenler, kirli havayı temizler. Sağlıklı bir insanda olması gereken 37 derecelik vücut sıcaklığı da bu ısı transferi sayesinde muhafaza edilir. Soğuk ortamlarda insan vücudu ürettiğinden daha fazla ısı kaybeder. Sıcak ortamlarda ise vücuttaki artık ısının dışarıya atılmasında zorluk yaşanır. Bunu kolaylaştırmak için vücut terlemeye başlar. Biriken ter buharlaştıkça vücutdan ısı çeker ve vücut serinler. Yaşanılan ortamın konforlu olması için genellikle 22-27 derecelik bir sıcaklık, % 40-60’lık bir nisbi nem oranı idealdir. İşte klima cihazları her mevsim ve her koşulda, sağlıklı bir ısı, dengeli nem oranı ve temiz bir hava solumamızı sağlarlar.
• Üretici ve ithalatçı firma iyi seçilmeli
• Konusunda uzman ve servis ağı yaygın yetkili bir teknik servis seçilmeli
• Yedek parça güvencesi olmalı
• Satın alınacak klima sessiz, enerji verimliliği yüksek, geliştirilmiş teknik özelliklere sahip olmalı
• Fiyat değerlendirmesinde montaj ücreti dikkate alınmalı
• Teknik servis tarafından klima kullanılacak mekanda keşif yapılmalı
• Klima kapasitesi doğru hesaplanmalı
• Klima cihazı tipi doğru seçilmeli (duvar-yer veya tavan split)
• Montaj yeri doğru seçilmeli
• Mekanın bulunduğu coğrafi bölge, mekanın güneş alma durumu, mekanın izolasyonu, mekandaki kişi sayısı, mekanın çatı kat ya da ara kat olması, mekanın elektrik yükü seçilecek klima cihazının modelini ve kapasitesini doğrudan etkilemektedir.
Klimanın tekrar yerleştirilmesi özel bilgi ve beceri gerektirir. Taşınma, model ve yer değişimi için yetkili servislerimizle görüşmelisiniz.
Klimalardan en yüksek verimi elde edebilmek için, iç ortamda talep edilen ayar sıcaklığının da doğru belirlenmesi gerekir. Çok yüksek sıcaklık değerlerine ayarlanması durumunda, gereksiz yere enerji sarfiyatı, düşük sıcaklık değerlerine ayarlanması durumunda ise konforsuz bir ısınma durumu ortaya çıkabilir. Bugüne kadar edindiğimiz tecrübeler ve memnun müşterilerimizden aldığımız geri bildirimler ile, bu ayar sıcaklığının 21 ⁰C olduğunu söyleyebiliriz. İç ortam sıcaklığının 1⁰C artması demek, enerji tüketiminin %10 artması, COP (Coefficient Of Performance – Performans Katsayısı) değerinin de %4 oranında düşmesi anlamına gelir.
Klima çalıştırılırken kapılar ve pencereler kapalı olmalıdır. Dışarıdan gelecek hava akımları klimanın verimsiz çalışmasına neden olur.
Yumuşak nemli bir bezle ön paneli silebilirsiniz. İstenirse panel yikanabilir, ancak yıkandıktan sonra bezle kurulanıp; gölgede kurutulduktan sonra yerine takılmalıdir.
Örneğin kış aylarında hiç çalıştırmadığınız klimanızı, kullanmaya başlamadan önce dış ünitenin durdugu yeri , standın bozulmadığını ve aşınmadığını kontrol edin. Toprak hattı bağlantısının sağlam olduğunu kontrol edin. İç ve dış ünitenin hava çıkış ve girişlerinin kapalı olmadığını kontrol edin.
Split klima güncel yaşamımızda en sık kullanılan klima türü olup, İç ortamda ısı alışverişi yapan iç ünite ve dış ortamda ısı alışverişi yapan dış üniteden oluşur. Bu iki ünite arasında soğutucu akışkan akışını ve sinyal alışverişini sağlayan bakır boru ve elektrik tesisatı bulunur. İki ayrı birimden oluşan bu sisteme split sistem denmektedir.
VRF sistem, yani Variable Refrigerant Flow (Değişken Soğutucu Debili Sistem), günümüz akıllı binalarının ihtiyacını tam olarak karşılayabilmek amacıyla geliştirilen bir sistemdir. Modüler yapısıyla çok katlı bir binadan , bir tek villaya kadar her türlü yapıda tam bağımsız kontrol imkanı vermektedir. Inverter teknolojisi ve değişken gaz debisi ile enerji tasarrufunu sağlamaktadır.
Inverter klima Oda yüküne bağlı olarak kompresör devrini kontrol edip soğutma/ısıtma kapasitesini değiştirebilen klimadır.